View Single Post
  #6  
Old 04-09-2003, 20:17
Isabelle Isabelle is offline
De Paddock Rookie
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 41
Vier jaar geleden stond er in het Nieuwsblad een artikel over dit onderwerp. Best interessante lectuur, vandaar dat ik het bijgehouden heb. De journalist (Walter Wauters) interviewde de Franse arts Duby, blijkbaar een autoriteit in de autosportwereld:

Een samenvatting (de info kan na vier jaar wel gedateerd zijn natuurlijk):

Quote:
Duby zei dat doping in de autosport vrijwel niet voorkomt omdat het in de meeste gevallen weinig zin heeft. Middeltjes die je het lichaam van een bodybuilder geven zijn zeker uit den boze. De cockpit van een racewagen is zo al krap genoeg. Amfetamines maken je te zenuwachtig: niet bevorderlijk voor de concentratie dus.

Wie aan een 24 uren-race deelneemt kan misschien gebaat zijn met doping mocht hij de klus in z'n eentje moeten klaren. Maar aangezien dergelijke races meestal met drie rijders afgewerkt worden, zijn verboden middelen dus ook hier niet van toepassing. Bovendien is op een goede manier pauzes nemen veel beter.

Er wordt wel eens beweerd dat bètablokkers (die de hartslag vertragen) gebruikt worden in sporten die veel concentratie vereisen. Volgens dokter Duby is een tragere hartslag inderdaad een voordeel. Maar hij voegt er aan toe dat geen enkele piloot dat durft te proberen, want bij een zwaar ongeval loopt ie het risico op een hartstilstand.

Duby zegt wel dat er ooit, in Portugal denkt ie, geëxperimenteerd werd met cocaïne in de autosport. Er zijn verschillende redenen: je wordt er licht euforisch van, je zintuiglijke waarnemingen en reflexen verbeteren en het heeft geen negatieve invloed op de alertheid. De proefkonijnen voelden zich na de race inderdaad fantastisch, maar aan hun tijden was niets te merken.

Nog volgens Duby is het gebruik van een concentraat van wilde bosbessen (volstrekt legaal) wijdverspreid in de autosport. Het schijnt dat ze dat zelfs in WOII al wisten. Het is wetenschappelijk bewezen dat je er beter door ziet en minder makkelijk verblind raakt.
Tot slot wist dokter Duby ook nog het antwoord op die eeuwige vraag: "Is seks schadelijk voor een sportprestatie?" De arts is zeker van niet, zolang het normale seks is en niet met de vrouw van je teammaat...
Reply With Quote